Към съдържанието


Снимка

Запекът при бебетата на АМ


  • Влезте в профила си за да пишете
28 отговора на тази тема

#21 da_ra

da_ra

    Фея на цветята и росата

  • Модератор
  • 4046 Мнения:
  • МястоHalf Here Half There

Публикувано 24 February 2009 - 02:04 AM

с тези алергии наистина се прекалява.аз давам на бебчо вода от овесени ядки от 40-я ден и Слава Богу нямаме проблеми или алергии.Това,че някои деца получават алергия не значи че и вашето ще получи :!: С децата никога не се знае кога какво.....


Deska, иманно защото "с децата никога не се знае кога какво", а и това, че "някои деца получават алергия не значи, че и вашето ще получи", мен лично не ме успокоява - ами все пак, ако ни се падне точно ние да получим алергия?... Не ми се играе на руска рулетка - не ми се пробва, само за да разбера дали ще стане нещо или не, защото алергиите, веднъж отключени, поставят детето в положение да пази много зверски диети години наред и да се надява, че все някога ще отшумят (което може и никога да не стане)... Пред една такава възможна перспектива, аз лично предпочитам да изчакам месец-два или половин година с даването на рискови храни и производните им течности и да наблегна на по-малко проблемните. За мен това не е изпадане в крайност, а просто логиката на здравия разум... или поне моета лична логика.

#22 deska79

deska79

    Новороден любопитко

  • Потребител
  • Pip
  • 19 Мнения:
  • МястоДобрич

Публикувано 24 February 2009 - 10:43 AM

Скъпа da_ra,най-добре е да се поразровите из нета и ще разберете,че в овесените ядки НЕ се съдържа глутен,а подобен протеин,така че няма проблем да се дава на дечицата.Те не са рискова храна иначе педиатрите нямаше да ги препоръчват :wink: Все пак са лекари и донякъде трябва да им се вярва,нали :?:Защото в един момент се получава така,че по всички форуми се повтаря едно и също,но никой не си прави труда да провери така ли е...... :roll:
Публикувано изображение

#23 da_ra

da_ra

    Фея на цветята и росата

  • Модератор
  • 4046 Мнения:
  • МястоHalf Here Half There

Публикувано 24 February 2009 - 06:35 PM

Скъпа da_ra,най-добре е да се поразровите из нета и ще разберете,че в овесените ядки НЕ се съдържа глутен,а подобен протеин,така че няма проблем да се дава на дечицата.Те не са рискова храна иначе педиатрите нямаше да ги препоръчват :wink: Все пак са лекари и донякъде трябва да им се вярва,нали :?:Защото в един момент се получава така,че по всички форуми се повтаря едно и също,но никой не си прави труда да провери така ли е...... :roll:


Скъпа ми deska79, последвах съвета ви и се разрових в интернет пространството. Ето какво ми излезе в момента:

"Описание на цьолиакия (глутеновата ентеропатия, непонасянето на глутен)


Цьолиакията се изявява с три главни прояви: дълготрайно диарично разстройство, издут голям корем, постепенно отслабване.


Причини за цьолиакия


Болестта се обуславя от съдържащото се белтъчно вещество глутен в някои житни храни (пшеница, ръж, овес, ечемик). Наличните и прояви се наблюдават към края на първата и през втората година, когато детето започва да консумира по-голямо количество съдържащи глутен храни (грис, пшеничен хляб, сухар, брашнени каши, овесени ядки, бисквити и др.).


Симптоми при цьолиакия


Постепенно изпражненията стават редки, появява се диария, която не се подобрява от обикновено диетично лечение. Детето изхожда на денонощие 1-4 и повече диарични изпражнения, които са обилни по количество (150-400 г за 24 часа), кашави, мазни, сивкави и миришещи лошо. Наддаването на тегло постепенно се забавя, спира и най-често се стига до измършавяване. Коремът на детето обаче е отпуснат, раздут и уголемен. Децата стават капризни и крайно раздразнителни. След разпознаването на болестта и налагането за много дълго време на безглутенова диета състоянието на детето бързо се подобрява.


проф.Бр.Братанов"

Ще продължа да преглеждам материалите в това отношение. Добре е и вие да последвате съветите си - само се чудя кой от двата: да се доверим ли на лекарите, вкл. професори или да търсим (независима) информация в нета? :wink:

#24 da_ra

da_ra

    Фея на цветята и росата

  • Модератор
  • 4046 Мнения:
  • МястоHalf Here Half There

Публикувано 24 February 2009 - 08:50 PM

И така, мила ми deska79,

Продължавам с проучването на литературата относно овесените ядки. В английската версия на уикипедия се споменава за протеинитите, съдържащи се в овеса и за това дали тази култура крие рискове.

Ето един бърз превод:

Протеин

Овес
Съдържание в 100г.:

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 390 kcal 1630 kJ
Carbohydrates 66 g
- Dietary fiber 11 g
Fat 7 g
Protein 17 g
Pantothenic acid (B5) 1.3 mg 26%
Folate (Vit. B9) 56 μg 14%
Iron 5 mg 40%
Magnesium 177 mg 48%
β-glucan (soluble fiber) 4 g

Овесът е единственото зърнено растение, което съдържа глобулин или бобоподобен протеин, авеналин, като основния (80%) складиран протеин.

Глобулините се характеризират с водоразтворимост, заради това овесът може да бъде превърнат в мляко, но не и в хляб. По-типичните зърнени протеини като глутен и зейн, са проламини. Основният протеин на овеса е проламин: авенин.

Протеинът в овеса е почти еквивалентен като качество на соевия протеин, който според Световната здравна организация е равностоен на протеина в месото, млякото и яйцата. Съдържанието на протеинът в изчистеното от овбвивката зърно е между 12-24%, най-високото сред зърнените храни.

Заболяването Celiac

Цьолиакията, или celiac disease, от гръцки "koiliakos", означаващо "свързано с червата", е болест, често свързана с приемане на жито или по-точно една група протеини, наречени проламини, по-популяни като глутен. Овесът не съдържа много от проламините, намиращи се в житото, обаче все пак съдържа авенин. Авенинът е проламин, който е токсичен за лигавицата на червата и може да отключи реакция в някои случаи на celiacs.

Допълнителна информация: Авенин-чувствителна ентропатия

Въпреки че овесът съдържа авенин, съществуват редица проучвания, навеждащи на идеята, че овесът би могъл да бъде част от безглутеновата диета, ако е напълно чист. Първото такова проучване е публикувано през 1995г. Последващо проучване индикира, че е безопасно да се използва овес дори за по-дълъг период.

В допълнение обаче, овесът често е обработван в близост до жито, ечемик и други зърнени храни, така че той става комбиниран с други глутени. Поради това, комисията "FAO's Codex Alimentarius Commission" официално го включва в групата на културите, съдържащи глутен. Овесът от Ирландия и Шотландия, където се отглежда по-малко жито, е по-малко вероятно да се комбинира по този начин.

Овесът е част от безглутеновите диети в, например, Финландия и Швеция. И в двете страни има продукти от "чист овес" на пазара.

Източник: Уикипедия

От преведеното до тук, никак не съм убедена, че овесените ядки не спадат към рисковите за едно новородено храни!

Смятам да се поразровя по-подробно и по отношение на Авенин-чувствителната ентропатия.

#25 Bistraki

Bistraki

    Принцеса-Мринцеса

  • Потребител
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 16104 Мнения:

Публикувано 24 February 2009 - 10:43 PM

Дани :shock: :lol:
Благодаря, че беше толкова изчерпателна :)
Публикувано изображение
и аз ви аресвам :)

#26 deska79

deska79

    Новороден любопитко

  • Потребител
  • Pip
  • 19 Мнения:
  • МястоДобрич

Публикувано 25 February 2009 - 06:44 PM

Дотук разбрах,че ако е добре обработен,овесът не е опасен понеже не съдържа глутен.Относно това,че може да предизвика алергия-всеки продукт може да предизвика алергия в даден етап от живота на детето.И благодаря,че се разрови,скъпа da_ra,тази информация е много полезна.
Публикувано изображение

#27 da_ra

da_ra

    Фея на цветята и росата

  • Модератор
  • 4046 Мнения:
  • МястоHalf Here Half There

Публикувано 25 February 2009 - 08:12 PM

Драга ми deska79, радвам се, че съм била полезна.

Както споменах и по-горе, не считам овесът, овесените ядки и водата от овесени ядки за безопасни за новородени. Според мен те спадат към рисковите за едно пеленаче храни, т.е. те носят по-голям риск от останлите, защото:

1:

Заболяването Celiac

Цьолиакията, или celiac disease, от гръцки "koiliakos", означаващо "свързано с червата", е болест, често свързана с приемане на жито или по-точно една група протеини, наречени проламини, по-популяни като глутен. Овесът не съдържа много от проламините, намиращи се в житото, обаче все пак съдържа авенин. Авенинът е проламин, който е токсичен за лигавицата на червата и може да отключи реакция в някои случаи на celiacs.

Т.е. Цьолиакията е заболяване, което може да се предизвика не само от глутена, а от цялата група проламини, към които той спада. Просто най-известен от тази група е глутенът и затова това понятие е станало масово използвано във връзка с оключването на алергични реакции.
И
2:
Както стана ясно, при обработката на овеса, в него попада глутен от другите зърнени култури, които също се обработват там. За съжаление, в България няма шанс да се намери "чист овес" (т.е. обработван в такива предприятия, в които не се намират никакви други зърнени храни), който да може да се счита за част от безглутеновата диета.

От всичко прочетено до тук, само затвърдих мнението си от началото на тази страница, че не съм хазартен тип и не желая да играя на руска рулетка с детето си, изпробвайки дали дадена рискова храна няма да отключи алергична реакция. :roll:

#28 Ана2

Ана2

    Консултант по кърмене

  • Консултанти по кърмене
  • PipPipPipPip
  • 2759 Мнения:
  • МястоБлагоевград

Публикувано 26 February 2009 - 07:56 AM

Тук има цяла тема за овесената вода.
При наличие на риск, аз лично не бих ползвала това средство преди шестия месец, защото целиакията е много сериозно заболяване. Що се отнася до това, че се препоръчва от педиатри, наистина, непоносимостта към глутена е проблем, за който се говори отскоро, а в България и малко. А овесената вода иначе действа и както я има в стари книги за отглеждане на детето, така и пише, че още на невръстна възраст можем да предлагаме брашнена каша на детето. Неслучайно и на пюретата на Ганчев все още пише, че са за над 4-месечна възраст, а в същото време има надпис, че съдържат глутен (обикновено овесени ядки), въпреки че официалните препоръки са глутенът да се въведе след шестия месец.
Всяко решение е избор на майката, съобразен с нейните разбирания и с препоръките на педиатъра. Но все пак, когато съветваме други майки, е хубаво да сме внимателни и изчерпателни.
Публикувано изображение
Румен се роди на 7.11.2006
http://bg-mamma.com/ticker/69166

#29 Maggie

Maggie

    Ученик-хубостник

  • Потребител
  • PipPipPip
  • 1929 Мнения:
  • МястоСофия

Публикувано 28 February 2009 - 03:00 PM

Моят Руси беше 3 месеца със запек от АМ. С променлив успех съм опитвала да му давам разхлабващи чайчета, чай от копър и т.н., но при нас най-много помагаше масажът и гимнастиката. Смених млякото и всичко се оправи, но продължих с масажите и гимнастиката.

Овесени ядки и вода от овесени ядки не съм си и помисляла да давам. То къде овесена вода, там и чай /компот/ от сливи - ще свърши същата работа, по-бързо, ще предизвика повечко колики и стомашни неразположения, но поне не съдържа глутен...




1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни