Към съдържанието


Снимка

Ембрионално развитие на бебето


 • Влезте в профила си за да пишете
49 отговора на тази тема

#1 Соня

Соня

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 17 Мнения:
 • МястоСофия

Публикувано 28 December 2007 - 05:10 PM

В тази тема ще напиша най-важните неща от развитието на бебто през 9-те месеца. Надявам се да бъда в помощ на бъдещите мамита.

Първите три месеца...
I-ви месец

- През 4-тата гестационна седмица (г.с.) матката на бременната е с почти обичайната големина или леко увеличена. По това време в шийиката й се оформя слузеста запушалка, която ще предпазва утробата от инфекции.

- Периодът от 5-тата до 8-мата г.с. е особено важен за бебето - това са т.нар. златни четири седмици. В този период се оформят зачатъците на мозъка, на гръбначния мозък, на долните крайници, развиват се сърцето, белия дроб и червата.

- В началото на 5-тата седмица кълбото от клетки в матката се нарича "ембрио", то е голямо 4-5 мм. Започва да се оформя плацентата, която ще го храни, и околоплодният мхур, който ще го предпазва.

- В 6-тата г.с. ембриото е 6-7 мм. То вече има сърце, разделено на две камери.

- През 7-мата г.с. плодът е голям, колкото бобено зърно. Пропорциите на тялото му са оформени, като най-голяма е главата. Сърцето бие около 150 пъти в минута.

- В края на 8-мата г.с. ембрионът е 25-30 мм. Оформят се ушите и очните цепки. Ръцете се удължават и се забелязват лактите. появяват се зачатъците на пръстите на ръцете и краката.
В този период гръдните жлези на бременната се уголемяват най-много. Гръдното зърно и ареолата се разширяват и пигментират, а гърдите са напрегнати и чувствителни.


II-ри месец...

- В 9-тата г.с. матката е колкото портокал, а в 12-тата - колкото грейпфрут. Това е периодът, в който около гръдното зърно се появяват малки жлезички (Монтгомерови туберкули). Зърното става по-подвижно.
В този период плацентата е формирана.

- През 9тата-12-тата г.с. органите на плода не претърпяват особени промени, а само нарстват и отделните им части променят пропорциите си. Ранното откриване на генетични дефекти става след 10-тата г.с.

- През 10-тата г.с. се оформя бебешкото лице с видими ноздри и клепачи. Очите на плода са като две тъмни петна.

- През 12-тата г.с. плодът е 6-7 см. Диференцират се вътрешните полови органи, появяват се и външните, възможно е полът на бебето да се определи.


III-ти месец...

- В 13-тата г.с. плодът е дълъг около 9 см и тежи около 30 гр.

- В 16-тата г.с. се извършват преглед и ултразвуково изследване, за да се прецени състоянието на маточната шийка, особено когато се предполага, че ще е нужен серклаж (стягане на маточната шийка със специални конци).

- През този период се правят изследвания на кръв, урина, кръвна захар, кръвна група и резус фактор. Правят се изследвания за васерман и СПИН. След 16-тата г.с. вече може да се направи изследване на плода, за да се изключи всяка вероятност за синдрома на Даун.Вторите три месеца...

IV-ти месец...

- В 17-тата г.с. плодът е дълъг около 17 см и тежи около 150 гр. В този период на бременните с Rh (-) се взема кръв за титър на антитела. Извършва се ултразвуково изследване, за да се огледат ораните за аномалии. При бременни над 35 години се изследват кръв, околоплодна течност и др., за да се отхвърлят аномалии, свързани с остаряването на клетките.

- През 18-тата седмица вече раждала бременна усеща движенията на плода. При първескини това става 1-2 седмици по-късно.

- През 20-тата г.с. плода е дълуг около 23 см и тежи около 300 гр. Ръцете на бебето са почти перфектно оформени, то може да ги свива в юмрук, да ги отваря и да хваща.

V-ти месец...

- В 21-вата г.с. плодът е дълъг около 24 см и тежи около 390 гр.

- Това е последният срок, в който плодът се оглежда за аномалии чрез ултразвуково изследване. Провеждат се рутинни изследвания на кръв и урина за кръвна захар и албумин.

- В 21-вата г.с. матката не измества диафрагмата и стомаха нагоре. По корема се отлага по-голямо количество подкожна мастна тъкан, която предпазва бебто.

- В 24-тата г.с. плодът е дълъг около 29 см и тежи около 630 гр. Ако бебето се роди в този период има от 5% до 20% шанс да оцелее.


VI-ти месец...

- В 25-тата г.с. бебето е дълго 30 см и тжи около 700 гр. Движенията му са много активни. Мускулите на ръцете и краката са добре оформени. белите дробове започват да образуват сърфактант (субстанция, необходима да се поддържат отворени най-крайните разклонения на белите дробове).

- През 27-мата г.с. вече спира бързият растеж на мозъка. Движенията на ръцете и координацията на мускулите е такава, че бебето може да поставя палеца в устата си.

- През този период плодът се развива не смао физически, но се превръща в съзнателна и чувствителна личност. Той чува гласовете на майката и околните, силна музика може да го събуди от сън. Бебето може да набръчква челото си, да криви устните си или да отваря и затваря устата си.

- В 28-мата г.с. плодът е дълъг 33 см и тежи около 1000 гр. Ако се роди в този период има 20% до 40% шанс да оцелее.Третите три месеца...

VII-ми месец...

- В 29-тата г.с. бебето е дълго около 35 см и тежи около 1150 гр. В този период има вероятност от настъпване на преждевременно раждане. Покоят на легло и медикаментите могат да спрат процеса.

- През 32-рата г.с. се прави ултразвуково изследване, особено когато плацентата е прикрепена по-ниско. При бременни диабетички се правят контролни изследвания на кръв и урина.

- През този период е много важно да се проследяват движенията на бебето. Ако са по-малко от 10 за 1 час трябва да се направи консултация с акушер-гинеколог.

- В 32-рата г.с. плодът е дълъг около 39 см и тежи около 100 гр. Структурите на бебешкия мозък и нерви са изградени и готови за функциониране. Ако в този период се роди плод, който тежи 1500-2500 гр, може да оцелее, но вероятно ще прекара респираторен дистрес, по-трудна адаптацияи стабилизация на терморегулацията, може да има и проблеми с храненето.


VIII-ми месец...

- През 33-тата г.с. бебето е дълго около 40 см и тежи около 1900 гр. В този срок то свива зениците си, когато върху тях попадне светлина.

- През 36-тата г.с. теглото не бебето рязко се увеличава и то тежи около 2500 гр и е дълго 44 см. Поради ограниченото пространство в матката движенията на плода намаляват. Ако са по-малко от 10 за 2 часа трябва консултация с лекар.

- Постепенно бебето се обръща с главата надолу към изхода на таза. Дъното на матката също се смъква надолу и облекчава стомаха и диафрагмата, но увеличава натиска върху пикочния мехур.

- Ако раждането започне в този период и не може да се потисне медикаментозно, новороденото има отлични шансове да оцелее с помощта на респираторни и други специални грижи.

IX-ти месец...

- В 37-мата г.с. плодът е дълъг около 45 см и тежи около 2700 гр.

- С акушерска слушалка или акушерски монитор се проследяват детските сърдечни тонове. рез периодични гинекологични прегледи се преценяват състоянито и готовността на маточната шийка за раждането.

- Ранен предвестник на раждането е спадането на маточното дъно надолу поради смъкването на плода във входа на таза. Възможно е през последните две седмици теглото на бременната да спадне. Това означава, че плодът е напълно зрял и раждането ще започне до 10-ина дни.

Публикувано изображение
Публикувано изображение

#2 Martito

Martito

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 13 Мнения:

Публикувано 20 January 2008 - 07:03 PM

Можете ли да ми кажете на колко дни е равна една гестиционна седмица?

#3 tuci_iv

tuci_iv

  Ученик-хубостник

 • Потребител
 • PipPipPip
 • 1275 Мнения:
 • Мястогр. Русе

Публикувано 20 January 2008 - 11:54 PM

Можете ли да ми кажете на колко дни е равна една гестиционна седмица?

на 7 както си е седмицата по принцип. Понятието гестационна май те е притеснило или...
Броят се от първата дата на последната менструация, затова се водят 280дни- тоест 40 гестационни седмици. :lol:
Публикувано изображение Публикувано изображение
Александра е на 7месеца и 1 ден

Умирайте от смях! Така ще живеете по-дълго!

#4 Martito

Martito

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 13 Мнения:

Публикувано 21 January 2008 - 09:17 PM

Да, сега разбирам.Просто не знаех,че от тогава започва да се брои и като ми казаха в коя седмица съм доста се позамислих :roll:

#5 tuci_iv

tuci_iv

  Ученик-хубостник

 • Потребител
 • PipPipPip
 • 1275 Мнения:
 • Мястогр. Русе

Публикувано 22 January 2008 - 05:21 PM

Да, сега разбирам.Просто не знаех,че от тогава започва да се брои и като ми казаха в коя седмица съм доста се позамислих :roll:

Лека бременност ти желая и също така леко раждане. Да се похвалиш после. :D
Публикувано изображение Публикувано изображение
Александра е на 7месеца и 1 ден

Умирайте от смях! Така ще живеете по-дълго!

#6 Тединка

Тединка

  Академик-най-велик

 • Потребител
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 11036 Мнения:
 • МястоWonderland

Публикувано 28 January 2008 - 06:45 PM

Ами при мен проблема е,че знам кога съм забременяла,но незнам датата на последния си цикъл.Така адски се бъркам когато чета нещо и незнам в коя гс съм.Ако някой знае как горе-долу да се изчисли това ще съм му много благодарна. :roll:

#7 steysi_girl

steysi_girl

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 31 Мнения:

Публикувано 29 January 2008 - 07:08 PM

аз съм 19 седмица а бебето ми е 20см и тежи 200гр малко ли е на тегло ? защотото горе пишеше че в 21 седмица трябва да е много по тежко ???? а на мен до 21 ми остават близо 2 седмици не вярвам за 2 седмици да стане 390гр. дайте съвет моля ви !!!!

#8 Сияна

Сияна

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 53 Мнения:
 • Мястодобрич

Публикувано 30 January 2008 - 10:15 PM

Не се тревожи за такива неща!При всяка бременност е абсолютно различно.Това са ориентировъчни цифри.Имам позната,която ще ражда като мен през февруари.В 7 месец моят корем беше 2 пъти по-голям от нейния.Не може да се предвиди с точност колко ще тежи бебето през всяка г.с.,всеки организъм е различен.Пожелавам ти лека и красива бременност!

#9 ssd

ssd

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 56 Мнения:
 • МястоВелико Търново

Публикувано 31 January 2008 - 05:04 PM

На мен също ми се струва странно, че в 28 г.с. ми казаха, че бебчо тежи 1, 900 кг, а като чета из всички сайтове и книги, пише, че сега трябва да е около 1 кг. Възможно ли е според вас да е толкова голям бебо или е някаква грешка?[/b]

#10 pepitka

pepitka

  Раче-първолаче

 • Потребител
 • PipPip
 • 626 Мнения:
 • МястоPernik

Публикувано 02 February 2008 - 12:00 AM

Хей,мами здравейте! Да Ви кажа честно малко ви се чудя защо се ръководите по лекарските терминологии-имам впредвид гестационна седмица :?: 1 гестационна седмица = 7 дни :о). Лекарите следят бременността по гестационни седмици, защото така по-лесно се следи развитието на плода.
Разликата всъщност е в месеците, а не в седмиците - просто защото един лунарен месец /28дни/ не се равнява на 1 календарен месец /30-31дни/.Бременността продължава 40 гестационни седмици или 10 лунарни месеца (1 лунарен месец = 4 седмици), като седмиците започват да се броят от датата на последния М.Аз лично съм си изчислила термина така: към датата на последния цикъл ,който ми беше на 05.07.07г.се добавя 7 и се получава 12.И като смятам 9 месеца напред се получава че термина ми е на 12.04.08г.И важното е че и доктора ми е определил дата на термина 12.04.08г. пък той нека си ги смята по г.с. А за това колко ще тежи бебето в определен месец е много индивидуално-затова някои деца се раждат по 2000гр. , а други по 4.500гр. :D
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни