Към съдържанието


Снимка

Връщане на работа и прехвърляне на майчинство ?


 • Влезте в профила си за да пишете
8 отговора на тази тема

#1 gergana308

gergana308

  Раче-първолаче

 • Потребител
 • PipPip
 • 977 Мнения:
 • МястоНякъде в хаоса,,,,,,,,

Публикувано 13 January 2010 - 11:41 AM

ЗДРАВЕЙТЕ .
Спешно се нуждая от разяснение как и какво трябва да направя за да си прехвърля майчинството на мъжа ми ,който в момента е безработен и е регистриран в Бюрото по Труда .
Налага ми се да се върна на работа ,до изтичане на майчинството ми остават 6 месеца ,нямам баба на която да го прехвърля и да гледа детето и варианта е мъжа ми който в момента е безработен да ползва остатъка от майчинството ми .
И може ли евентуално ако реша да напусна работа и не ми е изтекло майчинството да си продължа да го вземам ?
И трябва ли да напусна (ако започна работа и през това време мъжа ми си намери работа и се наложи отново да гледам детето )или мястото ще продължи да ми се пази докато изтече майчинството ?
Къде да попитам и какви документи се подават ?
и размера на майчинството същият ли остава ако го прехвърля на бащата ?

#2 cicito

cicito

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 4 Мнения:

Публикувано 26 January 2010 - 04:59 PM

Същия проблем и мен ме интересува :?:
Обичай,за да бъдеш обичана!

#3 мама Мишка

мама Мишка

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 3 Мнения:

Публикувано 30 January 2010 - 12:46 PM

На мен също ми е нужна информация по въпроса.Това, което знам, е че имам право на 6 месеца , използваеми до осмата година на детето. Дали някой знае кой член от кодекса или правилника и наредбата към него дава възможност за прехвърляне на татковите 6 месеца? Ние сме стандартно семейство - мама, татко и детенце.

#4 gergana308

gergana308

  Раче-първолаче

 • Потребител
 • PipPip
 • 977 Мнения:
 • МястоНякъде в хаоса,,,,,,,,

Публикувано 08 February 2010 - 10:25 AM

Виждам ,че никой не е отговорил по темата но междувременно ми се изясниха нещата и ще обясня за тези които ги интересува .
За да се прехвърли майчинството на бащата той трябва да работи на постоянен трудов договор .
Не може ако е безработен и е регистриран в Бюрото по труда да му се прехвърли майчинството .
То и за това явно майките не си прехвърлят на бащите майчинството ,кой баща ще си остане в къщи и ще гледа детето за 240 лв :roll:
Освен ако майката не взима многоо голяма заплата и си струва да се върне тя да работи ,а бащата да използва майчинството .
Другия вариант е ,намирате познати които да регистрират мъжа ви на работа ,води се уж 10 работни дни на работа ,плаща си пълния пакет осигуровки на въпросната фирма която го е назначила ,и му прехвърляте майчинството ,като всеки месец до края на майчинството си плаща към фирмата здравните осигуровки .
Надявам се ,че съм обяснила подробно .

#5 Мунчо

Мунчо

  Гърдоман Великолепни

 • Потребител
 • PipPip
 • 444 Мнения:
 • МястоНа себе си още...

Публикувано 08 February 2010 - 12:35 PM

Тази тема не съм я забелязал, но действително нормативната уредба не позволява да се поучават едновременно няколко обезщетения(с някои дребни изключения), дори и на различни основания, както в случая - обезщетение за оставане без работа и такова за гледане на дете.
Роб на mimi vasileva
http://forum.fishing-mania.com

"Има много механични устройства, които увеличават сексуалната възбуда, особено при жените. Най-доброто между тях е Mercedes-Benz 380L convertible." Пи Джей О'Рурк

#6 minis81

minis81

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 1 Мнения:

Публикувано 21 August 2010 - 11:55 AM

Здравейте,

на мен също много ме интересува тази тема - аз живея в Англия и по тамошните закони ще мога да ползвам само 1 година майчинство. Интересува ме дали мога да прехвърля още 1 година майчинство на майка ми, която живее и работи тук. Не съм сигурна как точно мога да изискам такава информация и моля някой, който е попадал в подобна ситуация да сподели, далли това е възможно.
Благодаря ви.

#7 PIPILOTKATA

PIPILOTKATA

  Фиркенщайн

 • Потребител
 • PipPipPip
 • 1436 Мнения:
 • МястоНа върха на сладоледа

Публикувано 29 December 2010 - 08:43 AM

РОЦЕДУРА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА МАЙЧИНСТВО
Нели Вангелова - главен експерт в НОИ
Правно основание на процедурата
Кодекс на труда (КТ) - чл. 164, ал. 3 и ал. 4.
Наредба за работното време, почивките и отпуските - чл. 46, наричана за краткост в изложението наредбата.
Кодекс за социално осигуряване (КСО) - чл. 53, ал. 2 и ал. 4.
Цел на процедурата
Предоставяне на обезщетения, които да заместят загубеното трудово възнаграждение за времето на ползване на отпуск за отглеждане на дете.
Страни по процедурата
Първа страна:
Майката (осиновителката), която дава съгласие за ползване на отпуска.
Втора страна:
Осигурителят на майката (осиновителката).
Трета страна:
Лицата по чл. 164, ал. 3 - баща, баба или дядо, които ще ползват отпуск за отглеждане на дете.
Четвърта страна:
Осигурителят на бащата, бабата или дядото.
Пета страна:
Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ), където е регистриран осигурителят на майката (осиновителката), съответно на бащата, бабата или дядото или самоосигуряващият се.Описание на процедурата

1. Прехвърляне на отпуска

Титуляр на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е майката (осиновителката) на детето, но с нейно съгласие той може да се ползва от лицата по чл. 164, ал. 3 от КТ, когато те работят по трудово правоотношение, а именно бащата (осиновителя) или един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя), т.е. бабата или дядото на детето.

Аналогични права имат работещите по служебни правоотношения, приравнените на трудови и служебни правоотношения и самоосигуряващите се лица, когато са осигурени и с вноска за фонд "Общо заболяване и майчинство".

Отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164, ал. 3 от КТ се ползва въз основа на писмено заявление от бащата, бабата или дядото, отправено до неговия осигурител. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

Към заявлението се прилагат декларация - приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от наредбата и справка - приложение № 3 към чл. 46, ал. 3 от наредбата.

Декларацията се попълва от майката (осиновителката), даваща съгласие за прехвърляне на отпуска за отглеждане на дете, и от лицето, което поема отглеждането на детето и ще ползва отпуска. Декларацията се попълва в два еднообразни екземпляра и се представя и съхранява от осигурителите на майката (осиновителката) и на лицето, поело отглеждането на детето.

Справката се попълва от предприятието, където работи майката, в два еднообразни екземпляра и също се представя и съхранява от осигурителите на майката (осиновителката) и на лицето, поело отглеждането на детето.

Майката (осиновителката) има право по всяко време да оттегли с писмено заявление до предприятието, в което работи, даденото от нея съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ и да продължи да ползва лично отпуска за отглеждане на дете. В този случай се подава писмено заявление до предприятието, в което работи майката (осиновителката), към което се прилага и декларацията - приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от наредбата. Екземпляр от декларацията се представя и в предприятието на лицето, поело отглеждането на детето.

Лицата по чл. 164, ал. 3 могат да прекратят ползването на отпуска с писмено заявление до предприятието, в което работят.

Отпускът по чл. 164, ал. 3 се прекратява и в следните случаи:

- когато майката (осиновителката) оттегли съгласието си;
- при настаняване на детето в детско заведение;
- при даване на детето за осиновяване;
- при смърт на детето;
- при прекратяване на правоотношението или осигуряването на майката (осиновителката).

Ползването на отпуск от лицата по чл. 164, ал. 3, които отглеждат детето, не се прекратява, когато майката (осиновителката) ползва друг вид отпуск. Например отпускът на бащата, бабата или дядото не се прекратява, когато майката (осиновителката) ползва отпуск за временна неработоспособност, бременност и раждане на друго дете или друг платен или неплатен отпуск, който се зачита за осигурителен стаж. Ако обаче на майката (осиновителката) се разреши отпуск от същия вид (например за отглеждане на второ дете), това води до прекратяване на отпуска, прехвърлен на бащата, бабата или дядото. От един и същи вид са отпуските за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164, 164а, 165 и 167 от КТ.

2. Изплащане на обезщетение

През времето на ползване на отпуск за отглеждане на дете на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на ДОО за всяка календарна година. За 2006 г. е определено обезщетение в размер на 160 лв. за пълен календарен месец.

Правото на обезщетение зависи от следните условия:
- да е разрешен отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 3 от КТ;
- към деня на отпускането на обезщетението и за времето на ползване на отпуска за отглеждане на дете лицето да е осигурено с вноска за фонд "Общо заболяване и майчинство";

- към деня на отпускането на обезщетението лицето да има най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички социални рискове, за всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички социални рискове без безработица.

Разрешаването на отпуска по чл. 164, ал. 3 от КТ не зависи от продължителността на осигурителния стаж на майката (осиновителката). Затова, ако тя има право на отпуск за отглеждане на дете, може да даде съгласие отпускът вместо от нея да се ползва от бащата, бабата или дядото, които се намират в трудово или служебно правоотношение, независимо от продължителността на нейния или на техния осигурителен стаж. За да придобие право на обезщетение за отглеждане на дете обаче, лицето, което е поело отглеждането му, трябва да отговаря на условието за наличие на най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички социални рискове, за всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички социални рискове без безработица.

Изплащането на обезщетението се прекратява:
- при смърт на детето;

- при даване за осиновяване;

- при настаняване на детето на пълна държавна издръжка;

- при оттегляне на съгласието за ползване на отпуска, дадено от майката (осиновителката);

- при прекратяване на правоотношението или осигуряването на майката (осиновителката).

Санкции
1. За нарушаване разпоредбите на трудовото законодателство:

Работодател или длъжностно лице, което наруши разпоредбите на трудовото законодателство, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба в размер от 250 до 1000 лв.

За повторно нарушение наказанието е глоба в размер от 500 до 2000 лв.

Нарушенията на трудовото законодателство се установяват с актове, съставени от държавните контролни органи.

2. За нарушаване разпоредбите на осигурителното законодателство:

Който наруши разпоредбите на КСО или на нормативните актове по прилагането му или не изпълни задължително предписание на контролен орган, се наказва с глоба от 50 до 1000 лв.

Който състави документ с невярно съдържание с цел неоснователно получаване на осигурителни плащания, се наказва с глоба от 500 лв. за всеки случай, ако не подлежи на по-тежко наказание.

При повторно нарушение виновното лица се наказва с глоба от 500 до 2000 лв.

Нарушенията на осигурителното законодателство се установяват с актове, съставени от контролните органи на НОИ.

Необходими документи:

1. заявление за ползване на отпуск - свободен текст;

2. декларация - приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от наредбата;

3. справка - приложение № 3 към чл. 46, ал. 3 от наредбата.
________________________________________

Приложение № 2 към чл. 46, ал. 3
(Предишно приложение № 1, изм., бр. 54 от 2001 г.)ДЕКЛАРАЦИЯ
за ползване на отпуск по чл.164, ал.1 и 3 и чл.165, ал. 1 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката)
или бащата (осиновителя)


Подписаните: 1. ;
трите имена по документ за самоличност
2. ;
трите имена по документ за самоличност
заявяваме, че първият от нас като майка (баща, настойник) е съгласна (съгласен), а вторият като баща (баба, дядо) приема да ползва допълнителния платен (неплатен) отпуск за отглеждане на
трите имена на детето
род. на ................................. 19... г./20... г., считано от ..................... 20... г. до ............................ 20... г. Задължаваме се при смърт на детето, при даването му за осиновяване или при настаняването му в детска ясла или в друго детско заведение да уведомим предприятието, за да прекрати разрешения отпуск. Известно ни е, че за неверни данни носим отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс и че дължим възстановяване на неоснователно изплатените ни суми заедно със законната лихва.гр.(с) ............................... Декларатори: 1. ................................
.............................. 200... г. 2. ................................


Забележки:
1. Декларацията се попълва в 2 екземпляра, всеки от които се съхранява в личните досиета на деклараторите в съответните предприятия.
2. Излишното се зачертава.
RE: прехвърляне на майчинство нуша (гост) 18.12.2007 14:39
Предложи за изтриване

Вх. № .............................. ДО
Дата: ............................... г н (г жа) ..........................................
директор, управител, председате л и др.
на .......................................................
предприятие, фирма, учреждение и т.н.
гр. (с.) ................................................З А Я В Л Е Н И Еот
трите имена по документ за самоличност
ЕГН ..........................................., живущ в гр. (с.)
ул. ..................................................................., № ......., бл. ......., вх. ......., ет. .....………………
на длъжност ........................................, в
цех, отдел, звено


Уважаеми(а) господин(жо) .............................,

На основание чл.164, ал.3 от Кодекса на труда заявявам, че ще ползвам платен отпуск за отглеждане на малко дете до навършване на 2 годишна (6 месечна) възраст на детето

трите имена на детето
родено на ...................................... 20... г., считано от 20... г.
Прилагам:
1. Акт за раждане на детето № ................... от 20... г.
2. Декларация по чл.46, ал.2 от КТ от 20... г.гр.(с) ................................. Суважение: .......................
................................ 20... г. подпис

Забележка: Ненужното се зачертава.

Приложение № 3 към чл.46, ал.3
(Предишно приложение № 2,
изм., бр. 54 от 2001 г.)СПРАВКА ОТ ПРЕДПРИЯТИЕТО, В КОЕТО РАБОТИ
МАЙКАТА (БАЩАТА, НАСТОЙНИКЪТ)Ръководството на
наименование на предприятието
удостоверява, че
трите имена по документ за самоличност на майката, бащата, настойника
работи като осигурен (а) за всички осигурени социални рискове с безсрочен (срочен) до .......................... 20... г. трудов договор и е ползвал (а) отпуск по чл.164 и 165 от КТ за отглеждане на детето (децата) си ,
род. на ................................ 19... г./ 20... г., в размер ................. дни, считано от ................ 20... г., и остава да ползва още ............................. дни.

гр.(с) ................................. Длъжностно лице: ...........................
................................ 20... г. подпис и печат


Забележки:
1. Справката се попълва в 2 екземпляра, всеки от които се съхранява в личното досие на майката (бащата или настойника) и на лицето, поело отглеждането на детето.
2. Излишното се зачертава.

Toва намерих аз,но пак има някои неща които неразбирам!?
Публикувано изображение

Публикувано изображение

ДА ИМАШ ДЕТЕ ОЗНАЧАВА СЪРЦЕТОТО ТИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА ЖИВЕЕ ИЗВЪН ТЯЛОТО

#8 Борислава Борисова

Борислава Борисова

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 37 Мнения:

Публикувано 04 January 2011 - 05:37 PM

може ли таткото да вземе майчинство с който нямаме сключен брак живеем на семейни начала
Публикувано изображение

#9 Golden girl

Golden girl

  Дружинната

 • Потребител
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 9722 Мнения:
 • МястоМалката Виена

Публикувано 04 January 2011 - 08:08 PM

може ли таткото да вземе майчинство с който нямаме сключен брак живеем на семейни начала


би трябвало да може, но кое майчинство по-точно?

До навършване на 6 месеца на детето може само майката да е в майчинство.

Ат 6 до 12 месеца може бащата, но трябва да е работещ и осигурен.

От 12 до 24 месеца - може да е бащата или друг роднина ( баба, дядо), но пак трябва да са работещи и осигурени.

Майчинството може да се прехвърли и ако майката не е в състояние да гледа детето си.

Нямам време да мразя хората , които мразят мен ,
защото съм заета да обичам хората,които ме обичат ♥ ;-)

 

7265190Q.jpg

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни