Към съдържанието


Снимка

рецепти и идеи за коледната трапеза


  • Влезте в профила си за да пишете
114 отговора на тази тема

#1 osli

osli

    Новороден любопитко

  • Потребител
  • Pip
  • 50 Мнения:
  • Мястосозопол

Публикувано 03 December 2009 - 03:26 PM

Здравейте,
тази година за първи път ще приготвям коледната трапеза и искам да споделите вашите идеи и опит.
Рецепти за постни ястия,начин на приготвяне и всичко което помага за коледната атмосфера..
Публикувано изображение

#2 felafel4e

felafel4e

    Знайко-любознайко

  • Потребител
  • PipPipPipPip
  • 3112 Мнения:
  • МястоСофия

Публикувано 03 December 2009 - 04:56 PM

аз си купих формички за курабийки коледни елхички, патенца и тем подобни..не съм правила но ще гледам из нета за рецепта ..иначе на масата слагам свещици коледни тип елхички и дядо коледовци, ваза с борови клонки украсени с подръчни материали..самите салати ги украсявам с магданоз и чушки (за зелено и червено) и така..отделно си е самата украса-герлянди , елха, висящи топки..
Публикувано изображениеПубликувано изображение

#3 dora_semerdjieva

dora_semerdjieva

    Ученик-хубостник

  • Потребител
  • PipPipPip
  • 1826 Мнения:
  • МястоЯмбол

Публикувано 03 December 2009 - 08:31 PM

Да се запиша,че сигурно ще прочета нещо полезно.

#4 karamele

karamele

    Ученик-хубостник

  • Потребител
  • PipPipPip
  • 1676 Мнения:

Публикувано 03 December 2009 - 08:40 PM

Много хубава темичка ще я следя с интерес.Иначе мога да кажа че на коледната трапеза у нас почти винаги присъстват пържолките с хубаво винце.
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#5 osli

osli

    Новороден любопитко

  • Потребител
  • Pip
  • 50 Мнения:
  • Мястосозопол

Публикувано 04 December 2009 - 09:51 PM

Аз ще предложа рецепта за баклава

1 ПАК.КОРИ ФАМИЛИЯ
2 Ч Ч СМЛЕНИ ОРЕХИ
1 Ч Ч ОЛИО
1 ПАК.КАНЕЛА
ЗА СИРОПА:
2 Ч Ч ВОДА
2 Ч Ч ЗАХАР
2 ВАНИЛИИ

Тавата се намазва с олио,смлените орехи и канела се смесват с 2-3 с л захар.Взимат се три листа кори намазват се с олио и се поръсват с орехите.По този начин докато свършат корите.Нарязва се на парчета,олиото се сгорещава и се налива по нарязаното.Когато се изпече и е изтинала се залива с врелия сироп.
Публикувано изображение

#6 desita

desita

    Фея на цветята и росата

  • Потребител
  • PipPipPipPip
  • 3226 Мнения:
  • Мястов един друг свят...

Публикувано 05 December 2009 - 08:45 AM

Здравейте,
тази година за първи път ще приготвям коледната трапеза и искам да споделите вашите идеи и опит.
Рецепти за постни ястия,начин на приготвяне и всичко което помага за коледната атмосфера..

Постните ястия се отнасят за трапезата на Бъдни вечер. :wink:


Трапезата на Бъдни вечер


Традицията повелява за трапезата на Бъдни вече ястията на трапезата да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.

Символика на Коледната трапеза
* Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът.
* Лук сложете, за да е много имотът, като люспите му.
* Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието.
* Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната маса.
* Добре е да сложите семки тиквени, слънчогледови и много ядки.
* По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.
* Напълнете фруктиерата с плодове, топлината от оранжевите и червени плодове ще украси масата и ще предаде топлина.
* Напълнете кана с червено вино.
* Елховите клонки украсяват маса. Не забравяйте свещите.
* Вечерята започва рано. Най-хубавата част от празника е, че семейството се е събрало, всички заедно и споделения трепет от очакването на празника не може да бъде заменен и от най-скъпото меню.

На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието.
В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някъде пъхат и дрян за здраве.

В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.



Рецепти за Бъдни вечер

Питка
Продукти: 1 кг брашно, 300 г вода, 10 г сол, 1 пакет бакпулвер, смесен с брашното, монета от 5 стотинки.
Приготвяне: В пресятото два пъти брашно се прави кладенче, в което се слага солта и се сипва постепенно хладката вода, докато се получи тесто. То се омесва добре, оформя се на питка, в която се слага добре измитата монета и питката се пече в силна фурна.

Яхния от стар фасул
Продукти: 2 чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 3-4 глави лук, 2-3 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, магданоз, джоджен, сол и по желание 5-6 лютиви чушлета.
Приготвяне: Фасулът се почиства, измива и се залива със студена вода. Вари се на умерен огън. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване, прибавят се червеният пипер и доматите. Задушават се леко. Свареният фасул се прецежда. Разпределя се в пръстени гюведжета. Отгоре се разпределя заръжката. Върху нея се поставя по едно лютиво чушле и по едно резенче домат. Посолява се, поръсва се с магданоз и джоджен и се сипва по 2-3 супени лъжици от водата, в която е врял фасулът. Гюведжетата се запичат на фурна. Поднасят се топли.

Пълнени чушки със стар фасул
Продукти: 2 1/2 чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 10-12 сухи червени пиперки, 2 глави лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, джоджен и сол на вкус.
Приготвяне: Фасулът се залива с кипяща подсолена вода, захлупва се добре и се оставя 10-15 минути да набъбне. След това се прецежда и се счуква. Пиперките, предварително почистени от дръжките и семето, се накисват в топла вода да омекнат. Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно лук, червения пипер. Изсипва се върху фасула. Избърква се с джоджена и солта и се пълнят пиперките. Нареждат се в тенджера, заливат се със зелев сок или вода и се варят, затиснати с чиния. Поднасят се студени.

Зелеви сарми
Продукти: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша ориз, сол, черен пипер, чубрица.
Приготвяне: Разрязват се листата на зелката, като се отсранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Сарми с лозов лист
Продукти: 1 буркан консервирани лозови листа, 1 чаена чаша ориз, 1/2 чаена чаша олио, 2-3 глави лук и 1 стрък праз, 1 лъжица доматено пюре, сол, сух магданоз и копър.
Приготвяне: Консервираните лозови листа се отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода. Когато омекнат, прибавя се оризът, задушава се с 1/2 ч. чаша вода. След като изври водата, се добавят подправките - размитото в малко студена вода доматено пюре, сол, магданоз и копър. Разбъркват се и се увиват сармите. Върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата си част отдолу. Поставя се плънката. Върху нея се завиват страничните части и след това се увива по дължина. Сармите се редят плътно в тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Ошав
Продукти: 500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши), 100 г мед или 100 г захар.
Приготвяне: Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.

Варено жито
Продукти: 500 г жито, 200 г захар, 50 г орехови ядки.
Приготвяне: Изчистеното и добре измито жито се залива с вода и се вари на тих огън докато омекне, след което се изцежда от водата, в която се е варило, оставя се да изстине и се смесва със счуканите орехови ядки и захарта.

Тиквеник
Продукти: 200 г брашно, 100 г вода, 100 г олио, 500 г тиква, 100 г орехи, 150 г захар, лъжичка канела.
Приготвяне: От брашното и водата се прави тесто, от което се точат 5 кори. Тиквата се сварява, обелва се от кората, наръсва се със захар, счукани орехи и канела и след като изстине, се слага по корите (без най-горната). Тиквеникът може да се направи и с плънка от сурова настъргана тиква, смесена със захар, канела и орехи. Опечен, тиквеникът се поръсва с пудра захар.

Още рецепти за Бъдни вечер. :wink:


Коледа

Коледна пуйка с картофи
За 10 човека:
Продукти:

1 голяма пуйка (около 6 кг)
175 г масло
250 г тънки резени бекон
1 кг дребни картофи
2 супени лъжици царевично нишесте
2-3 супени лъжици пилешки концентрат
сол
черен пипер
широко алуминиево фолио

За плънката:
1 кг сурова наденица
1 голяма глава лук
4 супени лъжици галета
1 супена лъжица сушен градински чай
2 супени лъжици горчица сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

* На плънката:
Първо извадите каймата от наденицата. В голяма купа сложете лука, нарязан на ситно, галетата и градинския чай. Сипете малко вряла вода и разбъркайте много добре.
Прибавете каймата и подправете със сол, черен пипер и горчицата.

* На пуйката:
Напълнете пуйката с плънката. Оставете настрани. Покрийте голяма тава с две кръстосани по диагонал парчета алуминиево фолио, достатъчно дълги, за да увиете пуйката.
Поставете пуйката върху фолиото. Натрийте я цялата с масло и подправете със сол и черен пипер. Покрийте пуешките гърди с резени бекон.
Завийте в алуминиевото фолио, като го запечатите добре, но не много стегнато.
Сложете в най-ниската част на фурната и печете 40 минути на 220 градуса. После намалете градусите на 180 и печете още 3 часа.

* На картофите:
Измийте добре картофите и ги задушете на пара за около 10 минути. Обвийте всеки картоф с парче бекон и го завържете.

* След третия час печене извадете пуйката от фурната, разтворете фолиото и отстранете бекона, за да може коричката на пуйката да се препече и да стане хрупкава.

* Добавете картофите, увеличете температурата на 200 градуса и печете още 45 минути като периодично поливате със соса от печенето.

* Ако пуйката вече е готова (проверете това с помощта на шиш - сокът трябва да е бистър), преди да я разрежете на порции, оставете 30-40 минути на топло място върху затоплено блюдо.

* Соса от печенето сипете в тиган, отстранете излишната мазнина и сложете да къкри на тих огън.
Прибавете нишестето и пилешкия концентрат.
Варете, докато сосът се сгъсти.
Сервирайте отделно.
Публикувано изображение

Още рецепти за Коледа
Портал за Коледа.
Публикувано изображение

#7 osli

osli

    Новороден любопитко

  • Потребител
  • Pip
  • 50 Мнения:
  • Мястосозопол

Публикувано 05 December 2009 - 02:47 PM

тук става въпрос за бъдни вечер и коледа и не само за постни ястия:))
Публикувано изображение

#8 mimoza34

mimoza34

    Знайко-любознайко

  • Потребител
  • PipPipPipPip
  • 2201 Мнения:
  • Мястопри тези които най- много обичам и ме обичат.

Публикувано 07 December 2009 - 12:39 PM

Тук съм,че сега за тези празници ще се приготвяме.
Публикувано изображение
Публикувано изображениеснимките не са мои,качих ги ей така за стимул и настроение.
Публикувано изображение

#9 karamele

karamele

    Ученик-хубостник

  • Потребител
  • PipPipPip
  • 1676 Мнения:

Публикувано 07 December 2009 - 09:19 PM

Ето една снимка от нашата трапеза преди година
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#10 Madonna

Madonna

    Кулинар с Великденски традиции

  • Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5603 Мнения:
  • Мястоsofia

Публикувано 07 December 2009 - 10:12 PM

А,аааа и аз си намерих трапезката отБъдни вечер миналата година :D
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни