Към съдържанието


Снимка

Ларингит


 • Влезте в профила си за да пишете
38 отговора на тази тема

#11 Dani1

Dani1

  Раче-първолаче

 • Потребител
 • PipPip
 • 680 Мнения:
 • МястоСофия

Публикувано 13 February 2008 - 10:23 AM

Сина ми няколко пъти беше с ларингит.Освен лекарствата които ни изписва лекарят,правим и инхалации така да се каже.Влизаме в банята и пускам да тече гореща вода.Така стоим няколко пъти на ден ,по няколко минути да диша парата.А вечер ,че тогава кашля най-много ,го завивам хубаво и отварям прозореца да влезе студен въздух(лекара ни каза така,и наистина на детето му става по-добре).
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#12 fall dara

fall dara

  Абитуриент-конкурент

 • Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 5197 Мнения:
 • МястоSpain

Публикувано 13 February 2008 - 10:28 AM

Какво представлява ларингита?
Ларингитът е остро или хронично възпаление на лигавицата на т.нар. говорна кутия - ларинкса, и по-точно - на гласните връзки, което води до промяна на гласа - дисфония, или до загубата му – афония. Може да е самостоятелно заболяване или да съпътства друго - възпаление на горните дихателни пътища, хрема, простуда, грип, шарка, нараняване на ларинкса от чужди тела;
Ларингитът е заболяване на политиците, преподавателите, певците, актьорите, треньорите, спортните запалянковци и всички, които говорят, викат или пеят с часове; среща се по-често при дългогодишните пушачи и сред хора, които работят в среда с висока запрашаемост на въздуха; гласа си може да загубите и без видима причина.
Острото възпаление може да бъде овладяно лесно, ако гледате на него сериозно и не допуснете усложнения;
Хроничният ларингит е резултат от често повтарящо се остро възпаление на гласните връзки и много често е свързан с професията на човека.
Какви са симптомите на ларингит?
Острият ларингит може да започне с “подсещане”, а също и внезапно;
• гласът загрубява, става шепнещ и слаб, човек се чувства така, сякаш котка му е драла гърлото, боли го при говорене, преглъщане и кашляне;да се загуби;
• ларингитът може да започне внезапно след излагане на силен студ - гласът пресипва, появява се суха кашлица, която бързо преминава в дрезгава, задушаваща, температурата скача, но човек не се поти, само силно му се пие нещо студено;
• внезапна силна треска с висока температура, лицето пламва и се покрива с пот, гласът пресипва и съвсем изчезва, болката в гърлото се усилва с усещане за бодежи, появява се суха спастична кашлица, в някои случаи тя може да бъде и свистяща, дори съскаща, особено ако излезете на студен и сух въздух;
• силен задух през нощта, който води до събуждане - човек вдишва като “риба на сухо”, шумно, но още по-тежко му е, когато трябва да издиша, защото гърлото му е задръстено с гъсти секрети, сякаш полепнали по него и трудни за изхрачване, затова се стреми поне да седне в леглото (тази картина много често се наблюдава при децата);
• острият фарингит може да протече и доста драматично - при тежко възпаление и у хора с алергии, се стига до оток на целия говорен апарат - гласът изчезва, дишането е затруднено, почти невъзможно и чувството за задушаване е много силно - в този случай незабавно трябва да се търси спешна лекарска помощ;
Характерен за хроничния ларингит е пресипналият, дрезгав, напомнящ свистене или лай глас;
• неприятна сутрешна кашлица, когато човек се опитва да изхвърли събраните през нощта храчки;
• при говорене, преглъщане, дишане болка - както при острото възпаление, може и да няма, но се чувства общ дискомфорт в гърлото /
Какви са причините за заболяването?
Остър ларингит - тъй като често съпътства острото възпаление на горните дихателни пътища, причинителите са същите - вируси и бактерии, виновни за хремата, простудата, грипа:
• настинка - излагане на студен и сух въздух, пиене на ледени течности, когато тялото е изпотено или доста затоплено от физическа работа, спортуване, високи температури;
• прекомерно натоварване на говорния апарат от говорене, пеене, викане;
• по-продължителен престой в запрашена или задимена среда, в среда с алергизиращи и силно дразнещи лигавиците вещества;
• увреждане на говорния апарат от попадане на чуждо тяло или силно агресивни течни химикали;
Хроничен ларингит - често повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища и на остър ларингит (неизлекуваният остър ларингит може да хронифицира) ;
• заболяването съпровожда професиите, свързани с постоянно и продължително натоварване на гласа - певци, преподаватели, политици, треньори и т.н.;
• дългогодишна работа в среда с вредности във въздуха;
• дългогодишно тютюнопушене /
Каква е прогнозата?
Остър ларингит - може да мине за няколко дни, ако оставите гласа си да почива и се лекувате. С нелекуван ларингит рискувате да влошите качеството си на живот - болки при говор и преглъщане, суха мъчителна кашлица, възможна температура и т.н., изброени в симптомите, а често повтарящият се остър ларингит може да ви осигури хроничен.
Ако не лекувате острия ларингит, поддържате възпалително огнище в горните дихателни пътища,което може да усложни състоянието с бронхит, пневмония и бронхопневмония. Нелекуваното възпаление може да обхване целия говорен апарат - т.нар. субглотисен ларингит с характерния оток и опасност от задушаване, което налага незабавно постъпване в болница.
Когато острият ларингит продължи повече от седмица, появи се кашлица с отделяне на жълто зеленикави храчки или следи от кръв, не отлагайте срещата с лекуващия лекар.
Хроничен ларингит - заболяването е упорито, особено когато пренатоварването на гласа и продължителният престой в замърсена среда са свързани с професията. Състоянието може да се влоши през зимните месеци от студения и сух въздух; по време на грипни епидемии; при хора с алергии и при често боледуващи от възпаления на горните дихателни пътища.
Какви бързи мерки може да вземете у дома?
Остър ларингит - намалете до минимум говоренето, ако се налага - шепнете, а най-добре пишете на лист онова, което искате да кажете - почивката на гласните струни е първото условие да се справите с ларингита; останете вкъщи, почивайте, не вършете тежка физическа работа; овлажнете въздуха в стаята, не пушете и не позволявайте да пушат край вас, не използвайте ароматизатори за въздух, които допълнително дразнят лигавиците; вземете горещ запарващ душ, ако нямате здравословен проблем, за който той е противопоказан; при хубаво време и чист въздух лека разходка без физическо натоварване ще ви се отрази добре; пийте повече топли течности, забравете за горещите, студените, газираните; използвайте таблетки за дезинфекция на гърлото;
Когато острият ларингит съпътства друго заболяване - грип, простуда възпаление на горните дихателни пътища, спазвайте предписаното ви лечение за него, а прилагането на предложените мерки ще облекчи състоянието ви.
Ако състоянието ви не се подобрява, появи се кашлица, гласът ви съвсем се изгубва и чувствате, че на моменти като че ли се задушавате, потърсете бързо консултация с лекар.
Хроничен ларингит - освен предложените за острия ларингит мерки, обсъдете с лекуващия лекар подходящ режим в случай на обостряне на състоянието ви. Ако кризите зачестят въпреки взетите мерки, чувствате напрежение в говорния апарат и гласът ви се изгуби, отидете на преглед, за да се изключат други заболявания на гласните струни.
Как можем да се предпазим?
Остър ларингит - дишайте през носа, така ще пречиствате, затопляте и овлажнявате вдишвания въздух; при сух студ слагайте шал на носа и устата; когато работите в запрашена среда, носете предпазна маска.
Хроничен ларингит - освен препоръките за острия ларингит, ако сте пушач, откажете цигарите; овладейте дихателните упражнения на йогите за укрепване на говорния апарат. Ако работите в среда с повишена запрашеност или различни химически вещества, сложете на работното си място няколко саксии с мушкато - установено е, че това цвете поема от околната среда вредните вещества, отделяни от бои, лакове, разтворители, препарати за почистване и т.н., и ги разгражда на безвредни за човека съставки. Когато професията ви е свързана с постоянно натоварване на говорния апарат, си създайте режим, който му осигурява достатъчно почивка и време за възстановяване - конкретните мерки обсъдете с лекаря, който познава състоянието wi
Ларингит - народни билкови рецептиПърва рецепта:
Вземат се по 300 мл. отлежало вино и 100 г. мед. Сместа се слага на огъня да ври 5 мин. От нея се пие 3 пъти на ден (гореща) по 100 мл.

Втора рецепта:
1 с.л. лайка се засилва с 200 мл. вряла вода. Ври 5 мин и се прецежда. Към отварата се прибавя 1 ч.л. сода за хляб. Изпива се наведнъж, докато е още топла.

Трета рецепта:
4 глави кромид лук (необелен) с изпичат. След това се обелват, смачкват се и към тях се прибавя 1/2 с.л. пудра захар. Със сместа, докато е топла, вечер се прави компрес на гърлото. Стои през цялата нощ.

Четвърта рецепта:
100 г цвят лайка. Използва се за инхалация. 500 мл. вода се нагрява се до кипване. Сипва се 1 с.л. от лайката, 1 с.л. мед и 1 чаена лъжичка сода. Болният покрива главата си с кърпа и се навежда над съда с врящата смес така, че да не се изгори и вдишва парите около 15 минути. За малки деца до 6-7 години времето е не повече от 5 минути.

Пета рецепта:
Градинският чай притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие.

Употребява се при гърлобол, ларингит, трахеобронхит, кашлица от различен произход. Успокоява стомашни болки и действува благоприятно при възпаление на стомаха и червата, при стомашна язва, диария, чернодробни и жлъч­ни заболявания.

Външно като запарка за компреси се прилага за лечение на гнойни рани, а за бани — при кожни обриви. Под формата на гаргара се препоръчва при ангина, зъбобол, възпаления на устната лигавица. Етеричното масло от градинския чай се използува за инхалации.

Начин на употреба - Запарка от 1 супена лъжица билка на 1/2 л вряща вода се използува за гаргара и за лечение на гнойни рани. За вътрешна употреба се приготвя запарка от 1 супена лъжица дрога и 250 мл. вряща вода.

#13 Denik

Denik

  Раче-първолаче

 • Потребител
 • PipPip
 • 306 Мнения:

Публикувано 13 February 2008 - 11:12 AM

Ужасно е ние сме с трета сливица и правим често ангини и ларингити.Почти никога не минава без антибиотик.Макар ,че правя всичко по силите си зада го облекча с други средства.Дано го израстят.Първия път когато чух този кучешки лай бях на терасата до прозореца на детската стая и се чудех кое ли куче лае.Когато разбрах че е синът ми изпаднах в ужас и не знаех какво да правя.Миналата година точно на коледа пак се разболя от ларингит но си изгуби и гласа,и без малко да не можем да празнуваме коледа заедно защото ме беше страх да не разболее братчето си което беше само на 9 дена.Но всичко мина.Сега баткото е на 6г,но още боледува много.Нямам търпение да порастне голям и да спрът да го мъчат тези болести.Дано малкия не е като него боллнав,че станах половин докторка.

#14 Sedna

Sedna

  Абитуриент-конкурент

 • Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 4871 Мнения:

Публикувано 13 February 2008 - 12:31 PM

А вечер ,че тогава кашля най-много ,го завивам хубаво и отварям прозореца да влезе студен въздух(лекара ни каза така,и наистина на детето му става по-добре).


Ето един много хубав съвет - при това се отнася за всякакви проблеми с дихателните пътища, горни и долни. За съжаление много малко лекари го дават.

За урбазона - това, че се стига до този препарат само по себе си не е добре - ясно защо - детенце е толкова сериозно състояние, че се налагат сериозни мерки като урбазона. Той спасява живот в такива случаи. Инцидентният урбазон обаче е по-малкия проблем, отколкото редовния прием на метилпреднизолон и там подобните. Именно второто нанася най-големите вреди.

#15 Desitta

Desitta

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 17 Мнения:

Публикувано 15 February 2008 - 08:19 PM

искам да попитам някой знае ли колко струва един инхалатор?

#16 mamito

mamito

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 4 Мнения:

Публикувано 17 February 2008 - 03:09 PM

искам да попитам някой знае ли колко струва един инхалатор?

120-130лв

#17 desi_jul

desi_jul

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 57 Мнения:
 • МястоRuse

Публикувано 18 February 2008 - 01:55 PM

Desitta, има в електронния магазин Данет за 110 лв на Чико. Нашият е купен за 160 от специализирана аптека в София, по препоръка на лекарката ни. Не знам дали има някаква разлика между двата, в диапазона на големината на разпрашаване.
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#18 nini75

nini75

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 30 Мнения:

Публикувано 18 February 2008 - 04:33 PM

Моят син боледуваше често от ларингит. Започна от около 1г., но минаха повече от 2г. докато разберем правилната диагноза, тъй като кашлшцата му не беше типично ларенгиална. През това време го лекуваха за бронхит и бронхо-пневмонии (без снимка на бял дроб) с антибиотици. Много антибиотици!!! Сега търпим последствията от това- новите му зъби са жълти, направи няколко пулпита и му извадиха предварително някой млечни зъби, има 6-7 пломби, редовно се оплаква от болки в стомаха и т.н. Преди няколко години една лекарка го диагностицира правилно и изписа само Calcium gluconicum за овладяване на пристъпа. Същата вечер след като заспа не се чуваше никаква кашлшца и аз ходих до него, за да го чуя дали диша. Толкова спокойно спеше. Тя обясни, че при ларингиялен спазъм се чува грешна находка в белия дроб. След това продължих с хомеопатия и има стахотен ефект.
Отначало алергията се проявяваше при цъфтежа на липите, след това от първото цъфнало дърво до последното, а накрая и есенно време от нападалите листа. В момента е вече 10 годишен и пристъпите са рядко и много по-леки. Минават само с хомеопатични лекарства, а калций не е пил от поне 3 години. Ползвайте повече хомеопатия и прибягвайте до кортикостероиди(урбазон) само в краен случай. :P

#19 Madonna

Madonna

  Кулинар с Великденски традиции

 • Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 5617 Мнения:
 • Мястоsofia

Публикувано 21 February 2008 - 06:12 PM

Досега никога не съм давала антибиотик при пристъпите на ларингит на сина ми,влажен въздух,хладни течности и антихистаминов препарат за отбъбване на лигавицата.Моля nini75, ако може кажи какви хомеопатични препарати ползваш за ларингит.Предварително благодаря.

#20 silvalinka

silvalinka

  Новороден любопитко

 • Потребител
 • Pip
 • 231 Мнения:
 • МястоBurgas

Публикувано 21 February 2008 - 06:40 PM

fall dara страхотна статия Благодаря Ти!

1 с.л. лайка се засилва с 200 мл. вряла вода. Ври 5 мин и се прецежда. Към отварата се прибавя 1 ч.л. сода за хляб. Изпива се наведнъж, докато е още топла.

Много помага особено за профилактика и мирищше страхотно.
На 6 месечна възраст и двамата едновременно ми направиха ларингит освен тази инхалация давахме Кларитин.

Публикувано изображение[url=http://line.romanticcollection.ru]Публикувано изображение
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни